Bostobox

- boxer hvad ellers?


BOXEROPDRÆT SIDEN 1979


v/Kirsten Jensen

Østervej 6

4840 Nr. Alslev

Mobil 25 78 11 09

Mail: post@bostobox.dk

Hjertelidelser


Hjertelidelser hos boxer er mange lidelser, som hver især nedarves på sin måde. De mest almindelige hos boxer er aortastenose og pulmonalstenose og det er disse to man officielt undersøger for i Tyskland.


Aortastenose

Aorta er pulsåren, som fører blodet ud i kroppen fra hjertet . For at blodet ikke skal løbe tilbage i hjertet når blodet pumpes ud, er der ved udgangen af hjertet nogle klapper, som lukker hver gang hjertet pumper. Her kan være flere defekter, dels kan åren være kortere, væggen kan være tykkere, eller der kan være arvæv over, under eller på klapperne. Det bevirker at hjertet må pumpe med større kraft for at pumpe blodet ud.


Denne kraft kan man måle ved at undersøge hunden med en farve-dobbler scanner. Resultatet kommer ud som m/s (meter pr. sekund). D.v.s. at jo dårligere hjertet er, jo mere skal det arbejde og jo højere m/s.


Et normalt hjerte skal helst ligge under 2,5 m/s. Man kan også lytte sig til defekterne, men desværre er mange dyrlæger kun i stand til at høre hastigheder over 5m/s og ved denne hastighed har hunden også svaghedstegn.


Pulmonalstenose

Pulmonal er åren der går ud i lungerne, stenose betyder forsnævring. Defekterne her, er de samme som ved Aorta og det undersøges på samme måde.Generelt

Man mener det nedarves polygenetisk, altså ligesom HD, dvs. at to frie forældre kan give defekt afkom og defekte forældre kan give frit afkom.


Man har siden år 2000 dobbler-scannet boxeren i Tyskland. Det kræves at alle boxere over 1 år, som går i avl skal være undersøgt. Der er ikke sat grænser på, men det kommer når man har et klart billede af omfanget af defekten.


Aorta– og pulmonalstenose inddeles i fem grader: 0 – 1 – 2 – 3 – 4.


0 er under 2m/s

1 er fra 2m/s til 2 ,25 m/s = overgangsform

2 er fra 2,25 m/s til 3 ,5 m/s = let form

3 er fra 3,5 m/s til 4 ,5 m/s = middelsvær form

4 er over 4,5 m/s = svær form


Aortasyenose er det mest almindelige, herefter kommer hunde med både pulmonal- og aortastenose og det mindste antal har kun pulmonalstenose .


Antallet af boxere, som er fri for begge dele ligger på ca . 70%. Dvs. at 30% har stenose i en eller anden grad. Heldigvis påvirker det ikke hunden på nogen måde. Først når hunden bliver ældre (over 8 år), kan der komme svaghedstegn og evt. hoste.